Instalații de protecție

Generalități
Instalațiile electrice sunt dimensionate în așa fel încât solicitările de natură electrică, magnetică, termică, mecanică, să nu depășească anumite limite.

Pentru a se preîntâmpina producerea avarilor, instalațiile electrice sunt prevăzute cu aparate de protecție, care în momentul producerii unui deranjament sesizează acest lucru și acționează astfel încât accidentul sa nu aibă loc.

Cele mai frecvente regimuri anormale de funcționare a instalațiilor electrice apar când intensitățile curenților depășesc valorile nominale (regim de supracurenții) și când tensiunile aplicate depășesc tensiunile nominale (regim de supratensiuni).

Regimurile de supratensiuni sunt de doua feluri :
- regim de supracurenți de scurtcircuit;
- regim de supracurenți de sarcini.

Regimul de supracurenți de scurtcircuit apare atunci când două puncte de instalații electrice, care în mod normal se gasesc la potențiale diferite, ajung în contact accidental. Din acest motiv, aparatele de protecție împotriva supracurenților de scurtcircuit trebuie sa acționeze cât mai repede, pentru ca porțiunea de instalație afectată să fie ținută sub curent un timp cît mai scurt posibil.

Aparatele electrice de protecție au rolul de a limita efectele regimurilor de accident pentru a proteja atât echipamentul electric, cât şi clienții.

Cele mai importante echipamente de protecţie sunt:
- contra incendiului;
- anticorozivă a rețelelor subterane;
- siguranţele fuzibile;
- întreruptoarele automate;
- relee de protecţie;
- descărcătoare.

Exemple de lucrări :

instalații de protecție gazproiect

instalații de protecție gazproiect
instalații de protecție gazproiect